Moskole z gulaszem



Składniki
kilka ziemniaków
mąka pszenna
szczypta kminku
jajko
2-3 cebule
szczypta majeranku

600 g wieprzowiny
3-4 cebule
ostra i słodka papryka
mały słoiczek przecieru pomidorowego
sól, pieprz
sos sojowy ciemny
3 listki laurowe
600 ml bulionu
3-4 ząbki czosnku
pęczek natki pietruszki



Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie z szczyptą kminku. Ostudzone przecisnąć przez praskę, dodać jajko, mąkę (tyle co by się ciasto mocno nie kleiło do rąk)  i podsmażoną na łyżce masła cebulę z majerankiem.
  2. Wszystko wymieszać, zagnieść ciasto w rulon i kroić placki. 
  3. Usmażyć na suchej patelni lub jeszcze lepiej na blasze żeliwnej po kilka minut z każdej strony (do zarumienienia) i gotowe.
  4. Mięso umyć, wysuszyć. Pokroić w mniejszą kostkę. Podsmażyć na smalcu dodać posiekane cebule. Doprawić do smaku,dodać przecier pomidorowy. Przełożyć mięso do garnka, zalać bulionem i dusić do miękkości. Gotowy gulasz posypać posiekaną natką pietruszki i gotowe..
Smacznego

Komentarze